Wat geschiedenis: kindervieringen

De kindervieringen hebben meer dan 30 jaar fundamenten gelegd bij zoveel kinderen die nu zelf al kinderen hebben. Die vieringen (met zijn menselijke warmte, sterke symboliek, open geest) zijn bij velen van hen een kostbare herinnering, die hen nog leidt bij de keuzes in hun leven, in werk, engagement, gezin.

Omdat er vandaag enkel nog op feestdagen kinderen zijn, heeft de werkgroep kindervieringen, met pijn in het hart, besloten geen aparte kindervieringen meer te organiseren.

Maar kinderen en hun ouders blijven natuurlijk welkom in de grote gemeenschap van elke zondagsviering, zeker op de grote feesten.

*

TERUGBLIK OP EEN MOOIE TIJD

Kinderen mogen dromen, ’s nachts en overdag
dromen van een nieuwe wereld zonder angst en pijn
van een wereld waar de engelen wit van binnen zijn……

Tijdens de kindervieringen geven wij de 7- tot 12-jarigen de kans om, na een welkomstviering voor en door de hele gemeenschap, vanuit hun leefwereld samen gelovig te vieren.

De kindervieringen gaan steeds door op de eerste zondag van de maand, tijdens onze “Dominicus-de-Luxe” vieringen en op de grote feestdagen. Na de woorddienst sluiten we aan bij de volwassenen waar we samen eucharistie vieren.

Wie zijn “wij”? Een groep enthousiaste (er wordt bij ons veel gelachen) mensen die geloven in de openheid, ontvankelijkheid en creativiteit van kinderen, en samen met hen willen zoeken naar de religieuze dragende grond die wij niet hebben uitgevonden, maar die ons altijd al omgaf.
We willen de kinderen in de geloofstraditie van Jezus plaatsen, hen laten voelen waar die verhalen over en van Jezus hun en ons leven ‘raken’.
We willen hen laten “proeven en herkennen”, samen met hen uitwisselen over wat hun geloofsvisie en beleving is, hen begeleiden vanuit dat wat elk van ons te bieden heeft, niet als bezitters van “de waarheid” maar als gidsen op de weg. Naar elkaar luisteren, samen op zoek gaan naar woorden, gebaren, liederen, of andere uitdrukkingsvormen voor wat in ons leeft vinden we dan ook zeer belangrijk.
We creëren een plaats waar de kinderen zich thuis voelen en waar respect voor elkaar belangrijk is. Ook breder maatschappelijk engagement komt aan bod via deelname aan de weerkerende acties van Welzijnszorg en Broederlijk Delen.

Een paar thema’s van vorige jaren:
Genesis – Dialoog-zinvragen:een cyclus met getuigenissen van mensen die anders of niet gelovig zijn – Geloof is een geschenk – De dromen van Jezus – Vakantie – Parabels