Met (klein)kinderen op weg naar Kerst

Verwachting ervaren

Op zondag 3 december start de Advent. Voor kinderen een unieke tijd om iets van verwachting, stilte, verlangen naar licht te leren ervaren…

Het wordt stilaan een traditie: de grootoudergroep doet enkele suggesties om met kinderen en kleinkinderen de weg naar Kerstmis zinvoller te beleven.

1_Een adventsspiraal

Maak een spiraal met kerstgroen, zand of andere bakens op de grond. In de kern van het spiraal brandt een kaars. De kinderen en de volwassenen krijgen elk een kaarsje, gaan in stilte de weg naar het midden en keren dezelfde weg terug. De kaarsjes worden aan de buitenkant van de cirkel op de grond geplaatst. In deze donkere periode van het jaar is het heel aangenaam om de warmte van het licht en de stilte te omarmen. Deze foto komt van de website > https://kiind.nl/maak-een-adventspiraal-en-tel-af-naar-kerst/

2_Een strohalm in de kerststal

Op Kerknet vonden we ook een euke suggesties. We nemen er eentje uit: de kerststal wordt geplaatst bij de start van de advent. De kinderen mogen elke dag een strohalm in de stal leggen zodat we op Kerstdag het kindje in een warm en zacht bedje kan liggen.

3_ Adventsslinger

Bij Carmelitana (boekhandel in de Burgstraat bij het Karmelietenklooster, Gent) kan je een adventskaarten kopen. Maak die elke dag vast aan een slinger vast en tel zo de vier weken af. Nog beter: maak zelf mooie tekeningen met de kinderen en hang ze elke dag op. Zie je als grootouder je kleinkinderen minder, gebruik dan de momenten dat ze op bezoek zijn om de prenten met hun betekenis op te hangen.

4_Aftelkaarsen

Er bestaan kaarsen waar afgeteld kan worden als je de kaars elke dag laat branden. Ondertussen kan er bijgepraat worden over de de betekenis van de advent, het wachten en verwachten, inkeer en stilte naar binnen bij jezelf.

5_Briefjes van een (b)engel

Engel zijn voor elkaar: je maakt briefjes met de namen van je huisgenoten. Elk trekt een briefje en voor de naam die jij getrokken hebt zal je een ‘engel’ zijn en op een onopgemerkte manier die persoon verrassen met kleine pleziertjes.

Ziezo dit zijn enkele suggesties. Nieuwe voorstellen zijn altijd welkom en worden later gedeeld.

 

We wensen aan iedereen een deugddoende voorbereiding met de Advent en zien elkaar hopelijk op Kerstmis om samen in familie te vieren (maandag 25 december, om 10.30 u in de Blaisantkerk).

DE GROOTOUDERGROEP VAN DOMINICUS GENT