Jongeren uit Palestina

Beste,

Van 17 tot 27 april 2014 komen veertien Palestijnse jongeren en twee begeleiders van Lajee Center in Aida Refugee Camp in Bethlehem naar België voor de Lajee Cultural & Arts Advocacy Tour. Tijdens deze tour vertellen ze hun verhalen op het ritme van de traditionele Dabka dans en door de lens van eigen fotografie en films.

Ze houden halt in Antwerpen, Gent en Brussel waar Dabka-shows en tal van activiteiten met lokale organisaties worden georganiseerd.

Lajee Center is een sociaal-culturele organisatie uit Aida kamp, die zich richt op culturele, artistieke en persoonlijke ontwikkeling van de eigen jeugd. Deze grassroots organisatie tracht zo op vreedzame wijze de onmenselijke situatie te bevechten waarin ze leven in Aida, maar ook in Palestina in het algemeen.

Aida vluchtelingenkamp is één van de vele kampen die opgericht werd na de Nakba, de ‘catastrofe’, van 1948 waarbij meer dan 700.000 Palestijnen op de vlucht sloegen. Sinds 2005 wordt het kamp langs drie zijden omringd door de apartheidsmuur. Het kamp wordt wekelijks belaagd door het Israêlische leger en regelmatig dringt hetzelfde leger het kamp ’s nachts binnen om mensen te arresteren, waaronder vaak minderjarigen.

Lajee Center organiseert ondertussen voor het vierde jaar op rij een Culturele Tour naar het Europa. Vorige jaren bezochten ze Ierland, Schotland en Engeland om dit jaar halt te houden in België.
Na maanden van intense voorbereidingen en het bijeen zamelen van het nodige budget, kunnen we ondertussen een programma delen met alle openbare activiteiten! We nodigen iedereen van harte uit en hopen jullie op één of meerdere van onderstaande activiteiten te mogen zien. Voel jullie vrij dit de delen met vrienden, familie en sympathisanten!
DABKASHOWS

De belangrijkste openbare evenementen zijn de Dabka-shows, waar we een ruim publiek willen laten kennis maken met Palestijnse cultuur en persoonlijke getuigenissen van deze jongeren.
Na een dansvoorstelling, wordt foto en film vertoond, die gemaakt is door de media-afdeling van Lajee Center, waarvan sommige dansers zelf ook deel uitmaken. Tijdens deze vertoning, krijgt het publiek de kans deze jongeren persoonlijk te spreken.

Hiervoor kan je terecht op volgende plekken en data:

– 20 april vanaf 20u in CC Berchem te Antwerpen – in samenwerking met Moussem – https://www.facebook.com/events/224308827775888/?context=create&source=49

– 23 april vanaf 20u in De Centrale te Gent – in samenwerking met VictoriaDeluxe Vzw – https://www.facebook.com/events/1405689866359840/?context=create&source=49
– 25 april vanaf 20u in Ter Loo te Bellingen – in samenwerking met Kunst in Pepingen – https://www.facebook.com/events/623177784428627/?context=create&source=49

– 26 april vanaf 20u in De Pianofabriek te Brussel –https://www.facebook.com/events/219081554956623/?context=create&source=49

Deze shows beginnen om 20u en zijn volledig gratis. We vragen wel vooraf een mailtje te sturen (met je naam, het aantal personen en de stad van het optreden) naar debock.catherine@gmail.com!

ANDERE ACTIVITEITEN
Naast deze Dabka-shows, vullen we de rest van de dagen op met tal van andere activiteiten waar iedereen welkom is.
ANTWERPEN
 
Donderdag 17 april:
Aankomst jongeren in België en aansluitend avondreceptie met gastgezinnen, betrokken organisaties en sympathisanten, iedereen welkom, locatie nog te bepalen!
Vrijdag 18 april:
 
Informatie en filmavond rond thema ‘Kindgevangenschap in Palestina’:
Kinderarrestaties zijn in Palestina geen ongewone gebeurtenissen. Zo goed als ieder gezin krijgt te maken met nachtelijke raids in hun huizen door het Israëlische leger waarbij (voornamelijk) zonen, meestal op gewelddadige wijze worden gearresteerd. Op 17 maart 2014 publiceerde Euro-Mid Observer For Human Rightseen rapport dat stelde dat deze praktijk in de eerste maanden van 2014 met maar liefst 80% is toegenomen.
De jongeren van Lajee Center komen hier ook regelmatig rechtstreeks mee in contact. Velen van hen zijn reeds opgepakt en/of hardhandig aangepakt geweest en zullen deze avond hun persoonlijke getuigenissen delen.
Palestina Solidariteit startte in december 2013 met een campagne om dit in België aan te kaarten. Met een kortfilm toont Palestina Solidariteit wat dit zou inhouden moest dit in België plaatsvinden.
Met deze filmavond willen we de problematiek duiden en kaderen aan de hand van persoonlijke getuigenissen.
’t Werkhuys, Zegelstraat 13, Borgerhout
Zondag 20 april:
Filmavond, Bits and Pieces (door Victoria Deluxe vzw):
Bits & Pieces is gecentreerd rond zelfgemaakte video-opnames van zeven Palestijnse jongeren en volwassenen die in België wonen. In deze creatie gaan we op zoek naar de zelfrepresentatie van leden van de Palestijnse diaspora in ons land. Hoe ervaren zij het leven hier? Aan de hand van ‘Bits and Pieces’ uit hun dagelijks leven delen deze Palestijnse jongeren en volwassenen hun individueel/collectief lief en leed.

Bio
: Ashraf Sarawi werkte mee aan Bits en Pieces. Hij is afkomstig uit Nablus, Palestina en woont nu al twee jaar in België. Hij werkte vier jaar als vrijwilliger bij -Project Hope- een Canadese NGO, waar hij de gelegenheid had om  in verschillende vluchtelingenkampen fotografie, digital storytelling aan te leren en les Engels te geven. Tijdens zijn verblijf in België werkte hij vrijwillig mee aan de opvang van asielzoekers. Momenteel verblijft hij in Brussel voor zijn studies.
Locatie te bepalen
DABKA-SHOW in CC Berchem – in samenwerking met Moussem – https://www.facebook.com/events/224308827775888/?context=create&source=49
GENT
Maandag 21 april:
Paasontbijt in Gent
In het centrum van Gent, aan de Stadshal, organiseren we samen met Intal Gent en Gents Actieplatform Palestina, een ochtendbrunch met de jongeren. Tegelijkertijd zal er ook aandacht zijn voor BDS campagne. Meer info op www.madeinillegality.be
Avondreceptie met gastgezinnen, betrokken organisaties en sympathisanten.
Dinsdag 22 april
Lezing aan Universiteit Gent
In samenwerking met vakgroep Mensenrechten, details volgen nog.
Brainstormavond: Get in Action!
Samen met verschillende organisaties die zich actief rond Palestina inzetten, denken de Palestijnse jongeren van Lajee Center na over bestaande acties voor Palestina en wat er in de toekomst nog zou kunnen gebeuren. Belangrijk voor de jongeren zelf is ook om even stil te staan bij de rol die zij hierin kunnen spelen en wat ze kunnen meenemen naar huis. De avond wordt ingeleid door Ludo Debrabander van Vrede Vzw die ons meer verteld over hun acties rond militair embargo Israel.
Alle sympathisanten welkom!
Woensdag 23 april
DABKA-show in De Centrale, Gent – in samenwerking met VictoriaDeluxe Vzw – https://www.facebook.com/events/1405689866359840/?context=create&source=49
BRUSSEL
Donderdag 24 april
Uitwisseling met studenten van de Vrije Universiteit Brussel, KultuurKaffee vanaf 16u. Iedereen welkom!
Vrijdag 25 april
DABKA-show in Ter Loo, Bellingen – in samenwerking met Kunst in Pepingen – https://www.facebook.com/events/623177784428627/?context=create&source=49
Zaterdag 26 april