JOHAN SEBASTIAN BACH (1685-1750)

7 en 28 februari en 7 maart 2022

JOHAN SEBASTIAN BACH (1685-1750)
een inleiding in leven en werk, een Bach-drieluik (Yves Senden)


Over J. S. Bachs leven en werk weten we allemaal wel iets. Kom uw liefde voor Johan Sebastian Bach verdiepen in deze drie avonden. Yves Senden, classicus, organist en docent aan de conservatoria van Antwerpen en Gent, zal ons meer inzicht in werk en leven van deze grootmeester bieden. Het wordt een drieluik van lezingen, geïllustreerd met een uitgelezen selectie aan foto’s, video’s en luistervoorbeelden.
“Johann Sebastian Bach, in zijn tijd wel eens de ‘Newton’ van de muziek genoemd.”
Leven en werk vallen bij J.S. Bach grotendeels samen. Heel jong reeds was hij een begenadigd organist wiens bruisende scheppingsdrang allerlei compositietechnieken in zich opnam. Eerst organist in Arnstadt, dan naar Mühlhausen voor een mooier aanbod. Eén jaar later al trok hij naar Weimar waar zijn creativiteit een indrukwekkende hoeveelheid orgelmuziek en cantates opleverde. Zijn groeiende faam bracht hem als Capellmeister aan het hof van Köthen waar hij vooral wereldlijke muziek componeerde, onder meer de Brandenburgse Concerti. Tenslotte werd hij Cantor in Leipzig. Goede kerkmuziek maken bleef zijn ambitie. Ettelijke cantates en passies zijn het resultaat.
Deze geniale man was niet enkel componist, maar ook muziekdocent, theoloog, latinist, koorleider, vader van een groot gezin. . .
Wat maakt zijn muziek zo tijdloos fascinerend? Ze danst en bidt, huilt en jubelt. Ook vandaag inspireert ze alle muzikale genres. Maar ze raakt dieper dan veel andere ook onze spirituele en religieuze kant. Hoort Bach bij uw favorieten?


Wanneer
7 en 28 februari en 7 maart 2022
telkens van 19u (opgelet: vroeg begin!) tot 21u30
Inschrijven
via e-mail: dani.leroy@skynet.be
Waar
Blaisantkerk, Blaisantvest 37, 9000 Gent
Tram 4 stopt voor de deur – halte Spaarstraat
Kostprijs
25 euro voor de 3 sessies, overschrijven op rek. BE59 0350 8672 6226 van Dominicus Gent (met vermelding Bach + naam van de deelnemer als die verschilt van de naam van de rekeninghouder)
Kansentarief: 7 euro voor de 3 sessies